ANASAYFA
ETKİNLİK Mehmet Ballı Tarihi Roman Semineri


Mehmet Ballı Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde
“Edebiyatta Tarihi Roman” konulu Seminer verdi / 19 Aralık 2012


'Küllerinden doğan bir neslin gerçek hikayesi'ni anlatan ENGERE Kitabı ile tanınan Mehmet Ballı, Aydos Okuma Kulübü'nün, Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde yaptığı söyleşi tadındaki semineri büyük ilgi gördü.
Yaklaşık 450 civarında dinleyicilere “Edebiyatta Tarihi Roman” konulu söyleşide yazar: Tarihi Romanın önemine değinerek; “Şanlı bir tarihimiz var, necip bir milletin evlatlarıyız, tarih yapmışız ama çok az yazmamışız. Yazdıklarımız bile bugün Osmanlı Arşivlerinde tozlanmış ve mahzun bir şekilde duruyor. Neden? Çünkü, araştırmacılardan başka kimse Osmanlıca bilmiyor!!!
Roman yazmak kolaydır ama Tarihi Roman yazmak zor iştir. Bu bakımdan, Tarihi Roman yazmak sorumluluk ister, işin tekniğinde yazmak ister, birikim ister…
Bizler lise yıllarında Tarih derslerini ezberleyerek geldik. Hem de; sıkıcı, kuru bilgi yığını, yaşamla ilişkisi kopuk! Halbuki, örgün tarih öğretiminde, uygun olan tüm öğretim araç ve gereçlerinden faydalanılması yanında, okul dışı tarih eğitimine katkı sağlayıcı vasıtaları da dikkate almak gerekir. İşte Tarih gibi soyut kavramı gençler muhayyilesinde canlandırabilmesi için Tarihi Romanlara ihtiyaç vardır. Tarihi olayları Edebiyatla SEVİMLİ hale getirmek pekala mümkündür. Modern dünya bunu Yapıyor… Biz neden yapmayalım? Dünya Fransız Tarihini BALZAC ın Romanlarından Öğrenmedi mi?” Dedi.